Παρουσιάσεις και Επαναληπτικά μαθημάτων (Γ΄ και Δ΄):


Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Γλώσσα - 2η Ενότητα : Το νερό στη θρησκεία, στους μύθους και στις παραδόσεις

Μάθε περισσότερα για το νερό και τη σχέση του με τη μυθολογία, τη θρησκεία, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την φιλοσοφία, τους θεούς της θάλασσας, τους θεούς ποταμούς, τα έθιμα που έχουν σχέση  με το νερό εδώ.
Αν κάτι δεν αλλάξει, μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια οι μισοί περίπου άνθρωποι(3,5 δισεκατομμύρια) θα ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νερό! Για να μάθετε περισσότερα για τα παγκόσμια προβλήματα νερού πατήστε εδώ.
Το νερό το συναντάμε στην παλαιά Διαθήκη στον κατακλυσμό του Νώε. Το συναντάμε επίσης στη διάβαση της Ερυθράς θάλασσας αλλά και στην πορεία των Ισραηλιτών μέσα στην Έρημο. Όταν δίψασε ο Μωυσής χτύπησε ένα βράχο με το ραβδί του και εκείνος έβγαλε νερό.
Στην Καινή Διαθήκη έχουμε τον Ιωάννη τον Πρόδρομο να βαπτίζει τον Ιησού Χριστό στον Ιορδάνη ποταμό. Έχουμε επίσης την κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Ήταν μια κολυμπήθρα που είχε ιαματικό νερό. Μια φορά το χρόνο κατέβαινε ένας άγγελος ανακάτευε το νερό και οποίος έμπαινε πρώτος γινότανε καλά, οποία αρρώστια κι αν είχε. Στο γάμο της Κανά ο Χριστός έκανε το πρώτο του θαύμα. Είχε τελειώσει το κρασί και ρώτησαν τον Ιησού, τι θα γίνει. Εκείνος τους είπε να γεμίσουν τις κανάτες με το νερό και να τις φέρουν. Προσευχήθηκε και έγινε το νερό κρασί.
Το νερό παίζει μεγάλο ρολό και στης εκκλησιαστική ζωή. Όλοι οι χριστιανοί βαπτίζονται στην κολυμπήθρα ο ιερέας λέει «βαπτίζετε ο δούλος του θεού ή η δούλη του θεού …. Εις το όνομα του πατρός και του Υιού και του αγίου πνεύματος Αμήν». Υπάρχει και μια άλλη γιορτή και είναι τα Θεοφάνια όπου ο ιερέας λέει «και αγίασον το ύδωρ τούτο» και κάποιοι άνδρες πέφτουν στο νοερό και προσπαθούν να πιάσουν το σταυρό που έριξε ο ιερέας.

Αλήθεια όμως πώς θα εξοικονομήσουμε  νερό;
Βρείτε απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού και εφαρμόστε τους εσείς και οι συμμαθητές σας. Σκεφτήκατε καμιά ιδέα;
Μερικούς εύκολους τρόπους εξοικονόμησης νερού θα βρείτε  εδώ.

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό!

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό! on PhotoPeach

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων!

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων! on PhotoPeach

Επίσκεψη στον Αρκτούρο!

Επίσκεψη στον Αρκτούρο! on PhotoPeach

Επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό - Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας!

Επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό - Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας! (Ζωγραφικό δοκίμιο του Δημοσθένη Κοκκινίδη: Ομήρου Οδύσσεια) on PhotoPeach

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πύργων!

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πύργων! on PhotoPeach

Ιστορία Δ' τάξης

Ιστορία Δ' τάξης
Όλες οι παρουσιάσεις για το μάθημα της Ιστορίας (κλικ στην εικόνα) http://tetartitaxi.weebly.com/