Τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. ο ελληνικός κόσµος γνώρισε µεγάλη οικονοµική ανάπτυξη. Oι πόλεις στολίστηκαν µε λαµπρά κτίρια
Τη µεγαλύτερη εντύπωση έκαναν οι ναοί, µε τους οποίους οι άνθρωποι θέλησαν να τιµήσουν τους θεούς.
Oι ρυθµοί µε τους οποίους χτίστηκαν οι ναοί ήταν δύο, ο δωρικός και ο ιωνικός.
Η διαφορά ανάµεσά τους ήταν κυρίως στους κίονες (κολόνες).
Τεχνίτες µε ξεχωριστές ικανότητες σκάλιζαν το µάρµαρο κι έφτιαχναν αγάλµατα που παρίσταναν κούρους και κόρες. Oι κούροι εικονίζουν γυµνούς νέους άνδρες, µε τα χέρια κολληµένα στα πλάγια του σώµατος.
Κούρος του Σουνίου Αρχαϊκή περίοδος, 600 π.Χ. Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο |
Το ένα πόδι είναι πιο µπροστά από το άλλο, έτσι που νοµίζει κανείς ότι το άγαλµα είναι έτοιµο να περπατήσει.
Η Κόρη της Ακροπόλεως 674 (περ. 500 π.Χ.) |
Oι κόρες είναι νεαρές γυναίκες ντυµένες µε ελαφριά ρούχα και καλοχτενισµένες. Αυτή την εποχή αναπτύχθηκε και το εµπόριο. Έµποροι απ' όλα τα µέρη της Μεσογείου και του Εύξεινου πόντου µεταφέρουν και πουλάνε πολλά προϊόντα.
κόκκινο (ερυθρόµορφος ρυθµός).
Ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας - Το θέμα που κοσμεί την κύρια όψη του εικονιζόμενου κρατήρα είναι η αρπαγή της Ευρώπης. Ο Δίας, γοητευμένος από την ομορφιά της Ευρώπης, κόρης του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα, μεταμορφώθηκε σε ολόλευκο ταύρο για να την πλησιάσει καθώς εκείνη μάζευε λουλούδια στην ακτή. Η πριγκίπισσα, μαγεμένη από το πλάσμα αυτό, ανέβηκε στη ράχη του και ξαφνικά βρέθηκε να ίπταται πάνω από τη θάλασσα που, εδώ, υποδηλώνεται με την παρουσία ψαριών. Ο Ερμής προηγείται δείχνοντας στον ταύρο-Δία το δρόμο, ενώ ο Έρως, που ακολουθεί, φαίνεται να υποδηλώνει το πάθος που θα παρασύρει το θεό και τη θνητή στην ιερή τους ένωση, η οποία θα λάβει χώρα στη Γόρτυνα της Κρήτης, όπου θα προσγειωθεί το ζευγάρι. Δες εδώ ή κατέβασε στον υπολογιστή σου και μια σύντομη περίληψη του μαθήματος. |