Παρουσιάσεις και Επαναληπτικά μαθημάτων (Γ΄ και Δ΄):


Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Μελέτη Π. 3η Ενότητα - Κεφ. 3: Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα: Ο λύκος, ένα σπονδυλωτό ζώο



Ο λύκος, ένα σπονδυλωτό ζώο / Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα - 3η Ενότητα: Κεφ. 3 Μελέτη Π. Δ' τάξη from ilias iliadis


Ο λύκος και  παραμύθια
Δεν υπάρχει κανένα άλλο ζώο που να έχει εμφανιστεί στο ρόλο κακού τόσες φορές. Αλλά και συνολικά οι παρουσίες του σε παραμύθια, είτε ως κακός είτε ως καλός είναι πραγματικά πάρα πολλές. Εντοπίσαμε κάπου 65 εμφανίσεις του Λύκου σε ελληνικά και ξένα παραμύθια. Πολλές από αυτές είναι από αριστουργηματικές έως αξιόλογες. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Ένας λύκος γλυκουλύκος
O κύριος Λύκος ψάχνει απεγνωσμένα στο δάσος να βρει κάτι να φάει. Όλα όμως είναι παγωμένα και τίποτα δε βρίσκει. Πεινάει τον θερίζει κι απελπισία τον έχει πιάσει. Τότε είναι που αποφασίζει να φτιάξει ένα λαχανόκηπο, έναν δικό του λαχανόκηπο για να μην ξαναπεινάσει ποτέ. Καλλιεργώντας τη γη του και παράγοντας υπέροχα λαχανικά θα καταλάβει και την αξία της φιλίας. Ένας λύκος διαφορετικός, γλυκός, γλυκούλικος και γλυκου-λύκος.

Ο Πέτρος κι ο Λύκος
Ο Πέτρος, κόντρα στις συμβουλές του παππού του πηγαίνει στο δάσος. Εκεί, όχι μόνο σώζει το πουλί και τη γάτα από την επίθεση του λύκου, αλλά τον αιχμαλωτίζει και τον παραδίδει σε πομπή μετά κυνηγών και επαίνων. Σπουδαίο και κλασικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Λύκε Λύκε σ’ αγαπώ (Φρεντερίκ Στερ)
Το “Λύκε Λύκε…σ’αγαπώ” του Φρεντερίκ Στερ (πρωτότυπος τίτλος Monsieur Leloup est amoureux, Frederick Stehr, 1996, Editions Milan, France) παρουσιάζει έναν λύκο μοναχικό, μακριά από εχθρότητες και κλασικά…λυκίσια συναισθήματα. Δε ζει στα βουνά, δεν ουρλιάζει τυπικά, δε ψάχνει για αίμα. Ούτε καν είναι ένας διασκεδαστικά κακός λύκος όπως στα συνηθισμένα καρτούν της Ντίσνευ. Βιβλίο δίχως ηθικά διδάγματα και κηρύγματα. Βιβλίο με μια όμορφη ιστορία για τη μοναξιά και την ανάγκη συντροφικότητας που αποκαθηλώνει το στερεότυπο: οι λύκοι δεν είναι κακοί. Κακοί γινόμαστε όλοι όταν εισβάλλουν στη φωλιά μας. Στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μίνωας και σε μετάφραση Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη (σελίδες, 28, Αθήνα, 1998)

Ο βασιλιάς λύκος (Ιωάννα Μπαμπέτα)
Το 2012 η βραβευμένη συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό έναν από τους πιο ξεχωριστούς λύκους της παιδικής λογοτεχνίας. Λύκοι διαγωνίζονται τον πιο κακό να εκλέξουν και βασιλιά να τον στέψουν. Όλοι οι διάσημοι είναι εκεί, αυτός που έφαγε την Κοκκινοσκουφίτσα και τη γιαγιά και τόσοι άλλοι. Ανατροπές επί ανατροπών στέφουν βασιλιά λύκο τον…Σας το λέω με σιγουριά, θα αρέσει σε μεγάλους και παιδιά.

Ένας πολύ γλυκός λύκος (Λήδα Βαρβαρούση)
Πριν από πολύ καιρό, σ’ ένα μακρινό βουνό, ζούσε λύκος μοναχός, άγριος και δυνατός! Τα δόντια του ήτανε πολλά, κάτασπρα και κοφτερά! Τα αρνάκια τον φοβούνται μες στον ύπνο τους πετιούνται! Μα είναι αυτός τόσο κακός που τα πιάνει πανικός; Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ο λύκος ο γλυκός, στο μυαλό του έχει άλλα και ζητά γλυκά με γάλα! Είναι ένας πολύ γλυκός λύκος. Και είναι της Λήδας Βαρβαρούση!

Το γεύμα των λύκων (Geoffroy de Pennart)
Ο Μελέτης το γουρουνάκι πιάστηκε από το Λουκά το λύκο σε μια στιγμή αφηρημάδας και απροσεξίας στο δάσος. Ο Λουκάς τον πάει χειροπόδαρα δεμένο σπίτι και τον ταίζει για το μεγάλο γεύμα των λύκων. Θα είναι όλοι οι δικοί του. Αλλά στην πορεία γίνεται φίλος με τον πολύ ταλαντούχο Μελέτη και τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για το δείπνο των λύκων. Κορυφαία πένα και ιστορία και λύκοι που αλλάζουν…

Ένας καλόκαρδος λύκος (Geoffroy de Pennart)
Ο Λουκάς αντιμετωπίζει σα λύκος ένα σοβαρό πρόβλημα: είναι πολύ καλόκαρδος και να καταβροχθίσει τα θύματά του δε μπορεί. Αλλά κάποια λύση θα βρεθεί νηστικός να μη μείνει και καλόκαρδος να…παραμείνει..

Ξαναγύρισα (Geoffroy de Pennart)

Στα ελληνικά με τον τίτλο “Ο λύκος ξαναγύρισε”. Γράφει η εφημερίδα πως ο λύκος ξαναγύρισε κι όλοι τρέμουν μην και τους ξανακυνηγήσει. Ποιοι όλοι; Κούνελος και τρία γουρουνάκια, κατσίκα και επτά κατσικάκια, η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Πέτρος, το αρνάκι κι άλλοι τόσοι. Γύρω από ένα τραπέζι θα τελειώσει το παραμύθι αλλά το τέλος του δεν το περιμένεις αν δεν το ξέρεις. Και είναι όμορφο και ανατρεπτικό. Τελικά, αυτός ο λύκος ήταν τόσο κακός όσο έλεγαν τα παραμύθια;

Οι 12 Κοκκινοσκουφίτσες και ο κουρδιστός Λύκος (Χρήστος Μπουλώτης)
Οι δώδεκα Κοκκινοσκουφίτσες δεν είναι άλλες από τις κόρες της Κοκκινοσκουφίτσας του κλασικού παραμυθιού. Θέλουν κι αυτές να ζήσουν μια ξεχωριστή περιπέτεια στο δάσος όπως η μαμά τους. Όμως το δάσος εξαφανίστηκε σιγά σιγά κι οι λύκοι, κάτοικοι του αγαπημένοι, αποσύρθηκαν ψηλά στα βουνά. Τα κορίτσια τότε αποφασίζουν να ζωγραφίσουν ένα παράξενο δάσος. Κι αφού λύκος δεν υπάρχει πρόχειρος, παραγγέλνουν από -που αλλού;- από την Κίνα έναν λύκο κουρδιστό που μοιάζει με αληθινό. Μα ξαφνικά το παιχνίδι γίνεται περιπετειώδες…Μα πολύ περιπετειώδες…Κι η ξεχωριστή εκείνη περιπέτεια που ζήτησαν είναι να εδώ…μπροστά τους…! Από την υπέροχη πένα του πολυβραβευμένου και πλέον ταλαντούχου Έλληνα παραμυθά, του Χρήστου Μπουλώτη.

Διαβάστε ακόμα για το λύκο τα εξής αξιόλογα παραμύθια:

Ο λύκος και η μαμά, της Κατερίνας Αναγνώστου (Ελληνικά Γράμματα, 2008)

Ο μάγος Λύκος, του Laurence Bourguignon (Παπαδόπουλος, 2006)

Ο πράσινος λύκος, του Ερίκ Γκαστέ (Παπαδόπουλος, 2008)

Τα τρία μικρά λυκάκια, του Ευγένιου Τριβιζά (Μίνωας, 1993)

Ο Λιλίκος, του Γ. Σολοτάρεφ (Άμμος, 1995)

Το λυκάκι στο τσίρκο, του Philippe Matter (Γιαννίκος, Καλδής, 1998)

Λύκοι, σας παρακαλώ μην κλαίτε, του Farley Mowat (Χατζηνικολή, 1999)

Ο γενναίος Πέντρο, του Leo Broadley (Άγκυρα, 2002)

Ο λύκος πάει σχολείο, της Elizabeth Duval (Παπαδόπουλος, 2009)

Αναδημοσίευση από: elniplex ιδέες και δημιουργίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό!

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό! on PhotoPeach

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων!

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων! on PhotoPeach

Επίσκεψη στον Αρκτούρο!

Επίσκεψη στον Αρκτούρο! on PhotoPeach

Επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό - Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας!

Επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό - Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας! (Ζωγραφικό δοκίμιο του Δημοσθένη Κοκκινίδη: Ομήρου Οδύσσεια) on PhotoPeach

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πύργων!

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πύργων! on PhotoPeach

Ιστορία Δ' τάξης

Ιστορία Δ' τάξης
Όλες οι παρουσιάσεις για το μάθημα της Ιστορίας (κλικ στην εικόνα) http://tetartitaxi.weebly.com/