Παρουσιάσεις και Επαναληπτικά μαθημάτων (Γ΄ και Δ΄):


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

"Έτσι επιτεθήκαμε στη γραμμή Μεταξά"

Τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι ηρωικοί άνδρες του Ελληνικού Στρατού που επάνδρωναν τα 21 συνολικά οχυρά της γραμμής Μεταξά κατά τη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης της 6ης Απριλίου έρχεται να επιβεβαιώσει και η μαρτυρία ενός Γερμανού πιλότου του Heinz Migeod ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2010 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επίθεση στη γραμμή Μεταξά
.

Ο Heinz Migeod είναι ένας πρώην πιλότος της Luftwaffe ο οποίος από το 1938 που κατατάχτηκε μέχρι και 1942 πήρε μέρος σε όλες πρακτικά τις επιχειρήσεις στο δυτικό μέτωπο, τα Βαλκάνια, τη μάχη της Κρήτης, τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Το 1942 πιάστηκε αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στιν Καναδά μέχρι και το 1947 ενώ το 1974 μετανάστευσε στη Ν. Αφρική όπου ζει μέχρι και σήμερα. Στο βίντεο που ακολουθεί ο Migeod περιγράφει την εμπειρία του από τη μάχη των Οχυρών της γραμμής Μεταξά πετώντας ένα Ju-87D3 Stuka

«Ήμασταν σύμμαχοί με τους Βούλγαρους οι οποίοι μας είχαν επιτρέψει να έρθουμε στη χώρα τους, και από εκεί από το μικρό αεροδρόμιο στο Πέτριτς βόρεια από τη γραμμή Μεταξά η οποία είχε κατασκευαστεί κοντά στα βουνά της Ροδόπης κοιτώντας προς την πλευρά της Βουλγαρίας, ξεκινήσαμε τις επιθέσεις στα οχυρά.

Καταφέραμε να περάσουμε, αλλά ήταν μια πολύ μοντέρνα για την εποχή της διάταξη οχυρών, ανώτερη από αυτή της γραμμής Μαζινό και σφυροκοπούσαμε τα οχυρά αυτά για αρκετές ημέρες. Πετούσαμε 5 με 7 αποστολές την ημέρα μερικές φορές. Ο κάθε πιλότος της Μοίρας είχε αναλάβει την προσβολή ενός συγκεκριμένου οχυρού της γραμμής Μεταξά, έχοντας τη φωτογραφία του συγκεκριμένου οχυρού δεμένη στο πόδι του μπορώντας έτσι να συγκρίνει την εικόνα με αυτό που έβλεπε προκειμένου να κτυπήσει ακριβώς το στόχο που του είχε ανατεθεί.

Τα στρατεύματα στο έδαφος βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση από το κάθε οχυρό. Εμείς είχαμε σαν αποστολή να ρίξουμε τις τρείς βόμβες που συνήθως μεταφέραμε ακριβώς στην οροφή του οχυρού αλλιώς έπρεπε να απαγκιστρώσουμε αμέσως και να δοκιμάσουμε νέα βύθιση.

Μόλις πετυχαίναμε το στόχο αμέσως οι στρατιώτες που ήταν κοντά έτρεχαν και έριχναν μέσα από τις ρωγμές που είχαν προκαλέσει οι βόμβες ένα είδος εκρηκτικού (το χαρακτηρίζει ως κοκτέιλ μολότοφ) και το οχυρό ήταν έτοιμο προς κατάληψη. Αυτό συνέβαινε σε κάθε οχυρό και από τη Σμηναρχία μας ήταν τουλάχιστον 30 αεροσκάφη στον αέρα συνεχώς. Έτσι κατά κάποιο τρόπο η γραμμή Μεταξά «από-οχυροποιήθηκε» και τα στρατεύματά μας έμπαιναν μέσα στα οχυρά και τα καταλάμβαναν.

Ήταν πολύ κουραστικό να βυθίζεις και να παίρνεις ύψος συνέχεια έως και 5 φορές την ημέρα και στο τέλος της ημέρας ήμασταν εξαντλημένοι. Κανονικά το ύψος των επιθέσεων πραγματοποιείτο από ύψος 3000 μέτρων περίπου αλλά επειδή τα οχυρά ήταν σε ύψος περίπου 800 μέτρων πηγαίναμε λίγο ψηλότερα και μετά βυθίζαμε προς τον στόχο, εξαπολύοντας τις βόμβες περίπου στα 400 μέτρα πάνω από το στόχο και μετά κάτω στην κοιλάδα όπου ήταν και η βάση μας.»

Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό!

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό! on PhotoPeach

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων!

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων! on PhotoPeach

Επίσκεψη στον Αρκτούρο!

Επίσκεψη στον Αρκτούρο! on PhotoPeach

Επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό - Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας!

Επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό - Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας! (Ζωγραφικό δοκίμιο του Δημοσθένη Κοκκινίδη: Ομήρου Οδύσσεια) on PhotoPeach

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πύργων!

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πύργων! on PhotoPeach

Ιστορία Δ' τάξης

Ιστορία Δ' τάξης
Όλες οι παρουσιάσεις για το μάθημα της Ιστορίας (κλικ στην εικόνα) http://tetartitaxi.weebly.com/